A bál (az olasz ballo, balare = „táncolni” szóból) az ún. báli szezonban megtartott szervezett, zártkörű, vendéglátással kiegészülő ünnepélyes táncalkalom, melynek része lehet szórakoztató műsor is. A szó jelentéséből következtető, hogy a báli ruha egyik igen fontos szempontja a praktikum, hogy a könnyed mozgást, a tánc élményét lehetővé tegye.

A bérelhető ruhák általában konfekcióméretben elérhetőek. Ezeknél a ruháknál viszont elengedhetetlen szempont, hogy a mell résznél nem állhat el, és a fenékrésznél sem szoríthat. Kevés olyan nő van, aki éppen a teste minden pontján megfelel a 38 vagy 36-os méreteknek, ezért célszerűbb ezen alkalmakra a ruhát megvarratni.
Ez esetben érdemes egyszerű, később is átvariálható fazonban gondolkodni, ami egy következő alakalomra is tökéletes más kiegészítőkkel kombinálva.

Napjainkban sokféle bálra lehet készülni. A legismertebb klasszikus magyar bálok: Füredi Anna-bál, Budapesti Operabál, Golf Bál, Vitorlásbál, Sisi Bál, Médiabál, Országos Erdész Bál, Repülős Bál
Egyéb bálok: gólyabál, szalagavató bál, jótékonysági bál, gombavató bál, karácsonyi bál.

A ruhák színének kiválasztását leginkább a személy színtípusa határozza meg. A meleg árnyalatú bőr és hajszínnel rendelkezőek válasszanak meleg színeket, zöldet, sárgát. A hamvas bőrű és hajú hölgyek – tél és nyár típus – pedig inkább a hideg színek tekintetében válasszák meg báli ruháikat.

Miről árulkodnak a színek?

Vörös: a piros a szerelem és a szenvedély szimbóluma, így nem véletlen, hogy a báli öltözékeknél is igen kedvelt. Aki ezt a színt választja báli ruhájának, annak megjelenéséről határozottság, dinamizmus árad. Ez a szín önbizalmat ad, vonzóvá, feltűnővé teszi viselőjét.

Fekete: nem múlhat el bál fekete estélyik nélkül. A provokatív fekete mindig ellenállhatatlan. Nagy előnye a karcsúsító hatás. Fontos megemlíteni, hogy a sötét színek erősítik a ráncokat, így célszerűbb az érettebb nőknek a fekete ruhát világos vagy fehér stólával viselni.

Lila: a lila különböző árnyalatai közül mindenki találhat kedvére valót, hajszínéhez illőt. A lilába öltözött nő sejtelmességet, misztikus hatást kelt.

Narancs és sárga: a sárga ruhába öltözött nő derűt, életörömöt sugároz. Ezek a színek leginkább napbarnított bőrön mutatnak a legszebben.

Zöld és türkiz: a zöld tónusok eleganciát sugároznak.

Pasztell színek: a színek melyek fiatalabbnak mutatják az arcbőrt, így sok nő részesíti ezeket előnyben (menta zöld, víz kék, világos lila, barackszín). Az áttetsző muszlinból, csipkéből készül ruhák igen nőiesek, melyeket csillogó díszítések teszik különlegessé.

Néhány jó tanács “első bálozóknak”:

  1. Pontosan olvasd el a meghívót. Tartsd be a ruházatra vonatkozó előírásokat.
  2. A frizurát aznap készíttesd el.
  3. A női kézitáska legyen kicsi, de bele kell férni zsebkendőnek, minimális smink készletnek, fejfájás elleni pirulának és némi készpénznek.
  4. Ne érkezz túl korán! 10 perccel hamarabb már lehet.
  5. Távozni a párunkkal együtt illik.